رادیوگرافی بایت وینگ یکی از انواع رادیولوژیهای دندان است.
این رادیوگرافی به دندانپزشک امکان بررسی همزمان تاج و استخوان بین دندانی را در یک یا چند دندان مجاور فراهم میکند. روشی که جهت اخذ تصویر بایت وینگ استفاده میشود با استفاده از ابزارهای مخصوص و دقیق جهت این کار یا روش استفاده از نگهدارنده کاغذی است، که این روش نیز به صورت روش موازی انجام میشود. در بسیاری از موارد، فواصل بسیار کمی بین دندانها وجود دارد و حتی در برخی بیماران این فواصل به صورتی است که روی هم افتادگی دندانی نیز وجود دارد.
در این شرایط امکان تشخیص پوسیدگی با معاینه تنها توسط دندانپزشک کافی نیست و جهت تشخیص بهتر پوسیدگیهای غیر قابل دیدن بین دندانی از گرافی بایت وینگ استفاده میشود. دقت این رادیوگرافی بسیار بالاست و با توجه به اینکه استخوان بین دندانی را نیز تصویر میکند بسیاری از متخصصین لثه از این روش جهت تعیین میزان پیشرفت بیماریهای لثه و دندان نیز استفاده میکنند. محدودیت این روش در بررسی ریشههای دندانی است که با توجه به اینکه ریشهها در این گرافی تصویر نمیشوند؛ امکان بررسی بیماریهای ریشه و ضایعات انتهای ریشه وجود ندارد و باید از گرافیهای جایگزین مثل پری اپیکال یا پانورکس استفاده کرد.
روش انجام رادیوگرافی بایت وینگ
رادیوگرافی دندان به صورت داخلی انواع مختلفی دارد. یک نوع از رادیوگرافی دندان داخلی که کرون دندانهای عقب را نشان میدهد، رادیوگرافی بایت وینگ میباشد. در روش رادیوگرافی بایت وینگ پزشک از هر سمت صورت بیمار یک یا دو بار تصویربرداری میکند. در هر بار تصویربرداری از روش رادیوگرافی بایت وینگ تعداد دندانهای موجود در هر طرف صورت که در بالا و پایین قرار دارند تصویربرداری میشوند.
بایت وینگ به این دلیل بر روی این روش نامگذاری شده است که بیمار قطعه بال مانندی را برای ثابت نگه داشتن اشعه ایکس تابانده شده، گاز میگیرد. رادیوگرافی بایت وینگ BW برای تشخیص بیماریهای لثه مناسب میباشد و به پزشک کمک بسیار زیادی میکند تا بتواند پوسیدگی موجود در دندانهای عقب و همچنین تغییرات ایجاد شده در استخوانها را به خوبی تشخیص دهد. عکس بایت وینگ همچنین برای تشخیص اینکه دندانها دچار سایش و فروپاشی شدهاند یا خیر بسیار مناسب میباشد.
صفحه ی رسمی اینستاگرام رادیولوژی سرو (سونوگرافی پستان اصفهان) را دنبال کنید.
کاربرد عکس بایت وینگ در دندانپزشکی
در بسیاری از موارد فواصل بسیار کمی بین دندانها وجود دارد و حتی در برخی بیماران این فواصل به صورتی است که روی هم افتادگی دندانی نیز وجود دارد. در این شرایط امکان تشخیص پوسیدگی با معاینه تنها توسط دندانپزشک کافی نیست و جهت تشخیص بهتر پوسیدگی های غیر قابل دیدن بین دندانی از گرافی بایت وینگ استفاده میشود. دقت این رادیوگرافی بسیار بالاست و با توجه به اینکه استخوان بین دندانی را نیز تصویر میکند بسیاری از متخصصین لثه از این روش جهت تعیین میزان پیشرفت بیماریهای لثه و دندان نیز استفاده میکنند
محدودیت این روش در بررسی ریشهای دندانی است که با توجه به اینکه ریشه ها در این گرافی تصویر نمی شوند ؛امکان بررسی بیماریهای ریشه و ضایعات انتهای ریشه وجود ندارد و باید از گرافی های جایگزین مثل پری آپیکال یا پانورکس استفاده کرد. بطور کلی مورد استفاده دیگر رادیوگرافی بایت وینگ تعیین و تشخیص میزان تاج و به طور کلی موارد ترمیمی میباشد. رادیوگرافی بایت وینگ و کلیه امور رادیولوژی دندان به دلیل اینکه در داخل دهان انجام میشود باید توسط دستگاههایی انجام شود که از دقت بالایی در عکسبرداری برخوردار باشند.
عوارض رادیوگرافی بایت وینگ
با توجه به اینکه مقدار اشعه ایکس رادیوگرافیهای دندانپزشکی بسیار کم میباشد و خطری برای بیمار ندارد ولی جهت ایمنی بیشتر قبل از انجام رادیوگرافی معمولا ًاز پوششهای سربی استفاده میگردد. در دوران بارداری مخصوصاً در سه ماهه اول رادیوگرافی ممنوع میباشد پس بیمار در هنگام ویزیت دندانپزشک در صورت بارداری حتماً این نکته را یادآوری کند.
همانند مسواک زدن و نخ دندان کشیدن، رادیوگرافیهای منظم به دستور دندانپزشک یکی از واجبات برای سلامتی کلی دهان و دندان ما میباشد. بسته به سن و سلامت شما و وضعیت دندانها، رادیوگرافی به صورت سالانه یا سالی دو بار انجام میشود. حتماً زمانی که حس درد دارید یا تغییرات غیرعادی یا مشکلی در دندانهایتان دارید برای معاینه به دندانپزشک مراجعه نمایید.
صفحه ی رسمی اینستاگرام رادیولوژی سرو (سونوگرافی پستان اصفهان) را دنبال کنید.
جهت تماس با رادیولوژی و سونوگرافی تشخیصی سرو اینجا کلیک کنید.
مطالب پیشنهادی رادیولوژی و سونوگرافی تشخیصی سرو-دکتر نینا زاهدی نژاد (سونوگرافی پستان اصفهان):
موارد استفاده از سونوگرافی پستان